PROGRAM 2025

Festivalprogrammet er under utvikling og mange nye programposter og temaer vil komme til.

Billetter til enkeltarrangementer vil bli tilgjengelig ved påsketider.

WONDERFUL TOUR 2025

Vi lader opp til Wonderful World med tre arrangementer i løpet av våren, med tema som peker fram mot festivalen!

ONSDAG 5. MARS KL 19:00
VITENFABRIKKEN, SANDNES

“Drømmen om verdensrommet”
En samtale om romfart med filosof Morten Tønnesen og romfartsentusiast Brage W. Johansen

Kjøp billett

ONSDAG 26. MARS KL 19:00
GARBORGSENTERET, BRYNE

Tema og deltakere kommer

ONSDAG 7. MAI KL 19:00
ARBORETET, SANDNES

Tema og deltakere kommer

WORKSHOP

WORKSHOP

Folkepanel: Deliberativt demokrati i praksis

ONSDAG 28. MAI KL 12:00–15:00

Med synkende medlemstall i politiske partier og økende polarisering, er det nødvendig å finne nye måter å engasjere folk på. I denne workshopen vil du lære om deliberativt demokrati og folkepaneler som verktøy for å styrke demokratiet.

Billetter kommer

Selvledelse og tilstedeværende ledelse

TORSDAG 29. MAI KL 12:00–15:00

Viggo Johansen kommer tilbake til Wonderful World 2025 for å holde workshop om bevissthet, identitet, selvledelse og mental helse. Deltakerne lærer å styrke oppmerksomhet og håndtere stress, noe som er essensielt for produktivitet og trivsel i en moderne hverdag.

Billetter kommer

Nedvekst i en teknologisk tid: Kan vi bremse kappløpet?

FREDAG 30. MAI KL 12:00–15:00

I denne workshopen vil vi se på sammenhengengen mellom nedvekst og teknologi – og spesielt kunstig intelligens, som gir store muligheter for økt effektivitet og innovasjon, men som på samme tid er eksempel på en konkurransedrevet vekst som krever enorm ressursbruk (kraft!).

Billetter kommer

Musikk

LØRDAG 31. MAI KL 12:00–15:00

Vi jobber med en helt egen musikkworkshop. Mer informasjon kommer!

Billetter kommer

SCIENCE

SCIENCE

Kvanteåret 2025: Kvantefysikken 100 år! 

FNs generalforsamling har erklært 2025 som det internasjonale året for kvantevitenskap og kvanteteknologi. Dette markerer 100-årsjubileet for kvantemekanikken, som revolusjonerte vår forståelse av verden. Nå er vi på vei inn i det som ofte kalles den andre kvanterevolusjonen, der vi kan manipulere kvanteegenskaper direkte.

Kvantedatamaskiner – hype eller datarevolusjon? 

Siden 1950-tallet har datamaskiner vært avhengige av transistorer, men silisiumteknologien kan snart nå en grense. Kan kvantedatamaskiner bli neste revolusjon? De bruker alternative materialer, og koder kan være både 0 og 1 samtidig. Vil dette forandre databehandling? Kan kvantedatamaskiner løfte AI og maskinlæring?

Mars, månen og drømmen om å erobre rommet 

Femti- og sekstitallet var romfartens gyldne tiår, men siden 1972 har det ikke vært mennesker på månen. Nå ser vi starten på en ny romfartsalder, med flere land som sikter mot månen og Mars som en drøm for Elon Musk. Trump sa til og med at USA skal dit innen fire år! Men hva skal vi gjøre i rommet? Og hvorfor skal vi dit?

PSYKOLOGI

PSYKOLOGI

Partnervold og kvinnedrap 

Hver fjerde drap i Norge skjer i nære relasjoner, og ni av ti ofre er kvinner. Hva skjer i hodet på menn som dreper kvinner? I de aller fleste tilfeller er det tydelige tegn og forvarsler. Hvordan gjenkjenne faresignalene? Hvordan kan vi som utenforstående forhindre vold og drap i nære relasjoner? 

Boktips:
Niels Frank - Faen ta deg - en fortelling om et kvinnedrap (2023)

Å skifte mening 

Å endre mening blir ofte oppfattet som et nederlag. En vegetarianer som begynner å spise kjøtt, kan oppfattes som usikker eller svak. Men er ikke evnen til å skifte mening noe essensielt i et demokrati? Det viser i hvert fall en indre utvikling og evne til refleksjon. Vi inviterer til en samtale med mennesker som har gjennomgått slike endringer i viktige livsspørsmål.

Boktips:
Emil Erstad - Mørkemann. Mi reise til kristenkonservatismen og tilbake (2022)
Børn Stærk - Ingen tenker alene – en bok om å endre mening (2025)


Serie: Livets dans - livsløpet i det 21. århundre: 

Den unge. Å bli seg selv

ONSDAG 28. MAI 

Overgangen fra barn til ungdom, den smertefulle dansen, hvem er jeg, hvor går jeg, hva vil jeg, hva er meningen med det hele! Å være sykt forelsket, å ha hele livet foran seg, å være frisk, sterk og udødelig! Men også å være overeksponert, alltid digitalt synlig, hva Arne Johan Vetlesen kaller "det døgnåpne mennesket". Hvordan har de unge det, egentlig?

Den voksne. Livet i hamsterhjulet

TORSDAG 29. MAI 

Å finne sitt livsvitne, våge å satse, gi opp sin uavhengighet. Å leve sammen og jonglere barn, jobb og parforholdet. Hva er de største utfordringene i det hyperaktive familielivet? Og hva med dem som ikke får familie og/eller står utenfor arbeidslivet? Smertefullt utenforskap forkorter livet.

Pensjonisten. Gammelpubertetens løsrivelse 

FREDAG 30. MAI

Dagens yngre eldre er friskere og raskere enn tidligere generasjoners 60-70-åringer og kan nyte livet. Er den tidlige pensjonistfasen en eneste lang ferie? Eller havner pensjonisten i "pliktklemma" mellom eldgamle foreldre som trenger omsorg og tilsyn og voksne barn som trenger avlastning med småbarna sine? Hva med de med lave pensjoner og dårlig råd?

Den gamle. Inn i den dype alderdommen.

LØRDAG 31. MAI

Vi lever lenger, men vi lever også lenger med svekkelser og sykdom. Når vi passerer 80 blir tap, sykdom og smerte en viktigere del av livet. Hvordan finne mening i dette? "Hvem er jeg nå?" Og hva med døden? Kan vi egentlig forberede oss på vår forgjengelighet?  

POLITIKK & SAMFUNN

POLITIKK & SAMFUNN

Verden sett fra Moskva 

Russland har alltid vært i spenn mellom det europeiske og asiatiske, og under Putin blir selvforståelsen mer en motpol til «Vesten». Den russisk-ortodokse kirken, tidligere undertrykt, er nå en støttespiller for myndighetene. Hva er den nye russiske selvforståelsen? Hvor redde bør vi være for en eskalering av konflikten med Russland, og er vår respons tilstrekkelig?

Høyresidens angrep på woke. Ser vi en kontrarevolusjon? 

Det blir mer og mer tydelig at høyresidens mobilisering mot såkalt woke-ideologi har vært effektiv, med Trump/Musk-administrasjonen i USA, veksten til AfD i Tyskland og en generell høyredreining i en rekke land. Hvordan skal vi forstå og møte dette?
 Foredrag av Susan Neiman med kommentarer. 

Boktips:
Susan Neiman - Left is Not Woke (2023) 

Er våpnene veien til fred?

Det globale konfliktnivået øker, det rustes kraftig opp. Det virker naivt å snakke om fred og nedrustning. Hvor ble det av fredsbevegelsen?

Boktips:
Linn Stalsberg - Krig er forakt for liv (2024) 

FILOSOFI & RELIGION

FILOSOFI & RELIGION

Buddhisme, religion for ateister?

Buddhismen blir i Vesten ofte sett på som den «kule» religionen som egentlig er mer en filosofi enn religion. Og det er jo slik at buddhismen har overraskende moderne trekk, og en guds- og menneskeforståelse som var radikal allerede for 2500 år siden? Kan buddhismen fremdeles lære oss noe om menneskets psykologi og det å leve?

Den nye konspiritualiteten 

I de senere årene har vi sett nye allianser i motkulturene. Spirituelle miljøer med New Agere og yogafolk møter vaksineskeptikere, 5G-motstandere og ytre høyre. Hva er det vi står overfor her? Hva er fellesnevneren? Er spiritualitet og religion egentlig beslektet med konspirasjonsteorier?

Ondskapens filosofi 

Hva er egentlig ondskap? Hva bunner ondskap i? Det ondes problem er ett av de viktigste filosofiske spørsmålene. Vi inviterer til en samtale mellom to filosofer som begge har skrevet bøker om temaet.

Boktips:
Susan Neiman - Evil in Modern Thought (2002)
Lars Fr. H. Svendsen - Ondskapens filosofi (2013)

Årets festivalfilosof: Thomas Aquinas 

DELTAKERE

DELTAKERE

Deltakerlisten oppdateres fortløpende