Tilbake til alle arrangementer

Er kunstinstitusjonene blitt apolitiske og irrelevante?

Hvor fri er kunstneren i dag? Hvem har makt i kunstverden? Kunstnerisk aktivisme er opp til hver enkelt kunstner og kurator, tenker vi gjerne. Men hvilke maktstrukturer finnes rundt om som muliggjør eller hindrer den kunstneriske friheten? Hvilke og hvor er disse maktstrukturene - og hvordan står det faktisk til her i Norge? 

 

I denne samtalen ser Liisa-Rávná Finbog og Anna Odell nærmere på hvilket ansvar som hviler på kunstinstitusjonene. Samtalen har et nordisk blikk. Flere kunstkritikere har den siste tiden omtalt kunstinstitusjoner i Norge som særlig apolitiske og tannløse, med stadig mindre relevans og troverdighet. Hva skyldes eventuelt dette? Hvordan ser det ut utenfra? Finnes det andre føringer og begrensninger for sosialt og politisk engasjement? Hvor mye makt har institusjonene over mulighetene kunstnerne har til samfunnskritikk og aktivisme?

Liisa-Rávná Finbog har doktorgrad i Museologi, med fordypning i urfolk og samisk metodikk. Hun var en av tre kuratorer for Den samiske paviljongen under Veneziabiennalen 2022. Hun var inntil nylig ansatt ved Munch-museet som kurator for urfolkskunst og diskursiv programmering. For tiden samarbeider hun med Maura Reilly (forfatter av «Curatorial activism», 2018) om en kunstfaglig utgivelse på oppdrag fra Thames & Hudson. Finbog er også utøver av duodji; samiske praksiser for estetikk og historiefortelling.

Anna Odell er en omdiskutert og kritikerrost kunstner og filmregissør som har vunnet Guldbagge for beste film og beste manus for «Återträffen», mens filmen «X & Y» tar for seg kjønnsroller og seksuelle identiteter. Hun er kanskje mest kjent for sitt eksamensarbeid ved Konstfack, «Okänd, kvinna 2009–349701», hvor Odell rekonstruerte sin egen innlegging på psykiatrisk frå 1995. Hun spilte psykotisk og lot som om hun ville kaste seg ut frå Liljeholmsbron i sentrum av Stockholm. Først etter at hun var tvangsinnlagt i belteseng og medisinert, fortalte hun at det hele var del av eksamensprosjektet hennes på Konstfack. Det ble stor debatt, og rettssak hvor Odell ble dømt til en større bot. Nylig laget hun filmen «Rekonstruktion Psyket», som vi viser i egen programpost under Wonderful World 2025. 

Programleder er Mona Mørk, kunsthistoriker, skribent og kunstanmelder for Dag og Tid

 
Forrige
Forrige
30. mai

Bibelen og oversettelse av hellige tekster

Neste
Neste
30. mai

Trump og høyresidens kontrarevolusjon mot woke / Trump and the Right-Wing Attack on Woke