FN har utnevnt 2025 til det internasjonale året for kvanteforskning og teknologi. Selv om starten var glidende overgang, gir det mening å si at det er 100 år siden den konkrete anvendelsen av kvantemekanikken begynte å ta av. Denne oppdagelsen kastet om på hvordan vi oppfattet verden, og det er sagt at hvis du tror du forstår kvantemekanikk, forstår du ikke kvantemekanikk.
Likevel har kvantemekanikken fått helt konkrete anvendelser i dagliglivet vårt. Laser brukes i alt fra øyeoperasjoner til scanning av matvarer i butikken og overføring av datatrafikk i fiberkabler. LED-lys trenger kun en brøkdel av energien til vanlig lys. MR-maskiner er uunnværlige i helsevesenet. Og ikke minst transistorer som datamaskiner, mobiler og alle mulige elektroniske dingser er helt avhengig av.
Mange tror kvanteteknologien kan stå overfor en revolusjon i årene framover. Står vi på terskelen til kvanteteknologi 2.0? Velkommen til en samtale om hva kvantemekanikk og -teknologi er, dens muligheter og hva som gjenstår før den store kvanterevolusjonen!
Det blir satt av tid til Q & A.
Med:
Marianne Bathen, førsteamanuensis ved Seksjon for materialfysikk og kvanteteknologi ved Universitetet i Oslo, hvor hun har undervist i kvantefysikk i mange år. Hun ble tildelt H.M. Kongens gullmedalje for doktorgradsarbeidet sitt i 2020.