Hva er kunst og hva er aktivisme? Hvordan kombineres kunst og aktivisme bevisst og strategisk for å gjennomføre sosial endring? Wonderful World 2025 byr på en serie med samtaler med forskere og kunstnere om kunstnerisk aktivisme, under ledelse av Mona Mørk.
Konfrontert med sammenhengende kriser, fra klimaendringer til krig, søker samfunnet etter mening og retning og etter måter å kunne yte motstand mot negative tendenser og krefter som utarmer demokratiet, freden og menneskeverdet. Når mer konvensjonelle demokratiske virkemidler kan virke utilstrekkelige; er det kunst og aktivisme som skal vise seg som en mer effektiv form for protest, og komme med substansielle endringsbidrag? Fins det kunstnerisk aktivisme i Norge? Hva med norske kunstnere?
I dette innledende foredraget introduserer Emma Arnold festivalens kunstfaglige samtaleserie, ledet av kunsthistoriker, skribent og musiker Mona Mørk. Kunstnerisk aktivisme vil under festivalen bli belyst fra ulike vinkler, både av kunstnere og forskere. Muligheter, begrensninger og maktstrukturer vil være en rød tråd gjennom alle samtalene.
Det blir også en kort samtale med Margrethe Kolstad Brekke om hennes tekstilverk som utstilles for første gang, og som skal henge på Scene 2 under festivalen.
I panelet:
Emma Arnold (phd) er fotograf og sosiolog, og forsket i sitt doktorgradsarbeid på aktivistene Extinction Rebellion. Gradvis forlot hun observatørrollen og ble en aktiv deltager i aksjonene. Hun leder «Institute for Art & Environment», en uavhengig forskningsplattform som driver prosjekter med miljømessige, sosiale og urbane temaer. Arnold bruker estetiske og kunstneriske metoder og praksiser for å utforske urban og sosial endring. Arbeidet hennes omhandler hvordan man kan bygge mer kreative, demokratiske, inkluderende og bærekraftige byer og samfunn.
Margrethe Kolstad Brekke er kunstner og aktivist, med MFA fra Kunsthøyskolen i Bergen. Hun står bak prosjektet «Rjukan Solarpunk Academy». I sitt arbeid engasjerer hun seg i miljøspørsmål, spesielt det grønne skiftet og fornybar energi. I vinter hadde Brekke utstilling på Oslo Kunstforening, med installasjonen Solar Maximum Diorama, et monumentalt tekstilverk, det første i en serie som hun skal utvikle gjennom 2025. Brekke ser tekstilverkene som en forlengelse av tekstilkunstens feministiske og aktivistiske historie, så vel som folkekunsten. Til Stavanger har hun med seg et nytt, stort tekstilverk som vil bli utstilt i samme rom som dette foredraget finner sted, på Scene 2.
Programleder er Mona Mørk, kunsthistoriker, skribent og kunstanmelder for Dag og Tid