Tilbake til alle arrangementer

Folkepanel: Deliberativt demokrati i praksis

Er demokratiet vårt rustet til å håndtere de komplekse utfordringene og sakene samfunnet står overfor? Finnes det måter vi kan utvikle og styrke demokratiet på? Hvordan kan vi involvere flere stemmer i politikkutforming og beslutninger? Hvordan kan vi finne nye og bedre løsninger på noen av de største utfordringene demokratiet vårt står overfor?

Med synkende medlemstall i politiske partier, økende polarisering og kortsiktige beslutninger i en tid hvor langsiktighet er avgjørende, trenger vi nye måter å engasjere folk på.

I denne workshopen vil du lære hvordan deliberativt demokrati* – og spesielt tilfeldig utvalgte folkepaneler – kan styrke demokratiet vårt. Gjennom praktiske eksempler og diskusjoner vil vi utforske:

- Hvordan folkepaneler fungerer i praksis og hvorfor de blir brukt verden over

- Hvordan slike paneler kan bidra til mer informerte, nyanserte og bærekraftige politiske beslutninger

- Hvilke utfordringer og muligheter som ligger i å involvere vanlige borgere i komplekse spørsmål, som for eksempel klimakrisen

Gjennom gruppeoppgaver og casestudier vil du få et innblikk i hvordan deliberative prosesser kan føre til mer tillit, bedre løsninger og økt demokratisk deltakelse. Bli med og oppdag hvordan vi sammen kan skape et mer inkluderende og handlekraftig demokrati!

Workshopen ledes av Sofie Furu og Mette Øinæs Habberstad. De er ansatt i SoCentral som leder de to nasjonale folkepanelene som gjennomføres i år.

Sofie Furu er utdannet statsviter. Hun jobber med prosjekter innen demokratisk innovasjon og folkepaneler, nabolagsutvikling av grendehus og nabolagsutviklere og andre prosjekter i SoCentral.

Mette Øinæs Habberstad er utdannet innen språk og kommunikasjon. Hun er prosjektleder for Fremtidens nabolagshus og Idrettshoder i SoCentral.


*Deliberasjon betyr at vi kommer fram til noe gjennom å snakke sammen. Litt forenklet sagt er et representativt demokrati at det velges representanter som tar beslutninger på vegne av folket. Et deliberativt demokrati kan utvide og supplere det representative demokratiet ved at flere folk trekkes inn i beslutningene gjennom diskusjon, refleksjon og forståelse.

 
Forrige
Forrige
6. mai

Wonderful Tour: En insektsfull aften i Arboretet

Neste
Neste
28. mai

Åpning av Wonderful World 2025