Vi har stor tillit til tall, med sin nøytrale objektivitet som kjennetegn. Og tall forteller viktige historier om samfunnet – som at «når kvinner får betalingsproblemer, har de høyere risiko for å begå selvmord», som det står i forskning.no.
Samtidig handler statistikk om gruppe-nivået i samfunnet. Er det da en fare for at vi glemmer enkeltindividene oppi det hele? Mens tall, matematikk og statistikk kan gi oss svar med to streker under på spørsmål som er kompliserte, så kan ikke tall gi oss entydige svar på det som er komplekst.
Vi har invitert Jo Røislien, professor i statistikk til en samtale om tall som blir verdiløse uten kontekst, om menneskers kjærlighet for historier – og vår dragning mot å underbygge dem med tall – og om det forlokkende gjennomsnittet, som kan si mye om en gruppe, men lite om individene gruppen består av. Hva skjer når vi skjærer alle over én kam, i statistikkens navn? Drukner enkeltindividene i alle tallene? Ja, kan statistikk rett og slett virke dehumaniserende?
Jo Røislien er forfatter, formidler og professor i medisinsk statistikk ved Universitetet i Stavanger
Samtaleleder: Solveig Sandelson, journalist og kommentator i Stavanger Aftenblad
Et arrangement i samarbeid med Stavanger Aftenblad.