Hurra for Kåkånomics


Lederartikkel
Publisert 30. oktober 2023 i Stavanger Aftenblad


AFTENBLADET MENER: Økonomiske spørsmål er altfor viktige til å overlates bare til økonomer. Derfor er det så veldig gledelig at vi har en så interessant økonomifestival midt i Stavanger.

Økonomifestivalen Kåkånomics, som i år ble avviklet for sjuende gang, har enkelt sagt blitt en kjempesuksess.

Nå er det mange måter å måle suksess på. Noen (ofte festivalen selv) vil legge vekt på at festivalen er større enn noensinne, med flere arrangementer, flere solgte billetter, flere utsolgte arenaer. Og det kan være både viktig og gledelig, det.

Men like viktig kan det være at festivalen ikke mister av syne hvorfor den ble til.

Bakgrunnen for Kåkånomics er det «uenighetsfellesskapet» som ble dyrket fram rundt Kåkå Kverulantkatedralen, med sterk støtte både ideologisk og finansielt fra Kristoffer Stensrud, gründer og sjefsforvalter i Skagen Fondene. Stensrud, som gikk bort i 2021, elsket en god krangel.

Det vil si, han elsket meningsbrytninger, at noen turde å utfordre vanetenkning, stille de vanskelige spørsmålene. Og ønsket å være med å skape en arena for nettopp dette.

Ledelsen i festivalen har klart å holde fast i dette. Det er gledelig å se at programmet fortsatt inneholder poster som provoserer, utfordrer det vante og legger opp til reell debatt.

Når for eksempel næringsminister Jan Christian Vestre og økonomiprofessor Torfinn Harding braker sammen på scenen og diskuterer batterifabrikker og datasentre, er de omtrent ikke engang enige om hvilken dag det er. Men de er enige om å ta en kaffe sammen ved en seinere anledning.

Dette er selve essensen av en opplyst offentlig samtale. Ulike meninger skal brytes mot hverandre, og i beste fall blir partene – og dem som hørte på – litt klokere.

Det er gledelig å se at det er så mange som finner veien til de mange arrangementene. Både folk som jobber med og rundt økonomifaget og helt vanlige, interesserte folk som liker å høre på debatt.

Det har vært en målsetting hele tiden at en festival som dette også må være underholdende. Og det finnes heldigvis mye å humre over fortsatt, selv i en mørk tid på mange områder både innen- og utenlands.

En nyttig lærdom å trekke fra å delta på en økonomifestival er at økonomi ikke er en eksakt vitenskap. Økonomer kan være – og er – rykende uenige om viktige spørsmål. Det er enkelt å finne en økonom som mener at det eneste fornuftige er å sette ned skattene. Like enkelt er det å finne en som mener at de tvert imot bør økes. En økonom kan mene at det er helt riktig å sette opp rentene enda mer. En annen mener at Norges Bank har satt opp renta altfor mye.

Med andre ord er økonomi, i et samfunn, lite verdt uten politikk. Økonomi og ideologi er det som til sammen former økonomisk politikk.

Forrige
Forrige

Kåkånomics og faglig forlystelse

Neste
Neste

Eg tok heilt feil om Wonderful World