Vi er alle takknemlige. Men hva vil det si å være takknemlig? Og hva kan og bør vi være takknemlige for? Filosof Espen Gamlund har vært opptatt av takknemlighet så lenge han kan huske, og vil i sitt foredrag vise at takknemlighet er nødvendig, men samtidig vanskelig. Hvis vi vil forstå oss selv og det samfunnet vi lever i, må vi forstå hva takknemlighet er.
I Takknemlighetens filosofi trekker Gamlund linjer tilbake til klassiske filosofer, og tar samtidig temperaturen på moderne psykologisk forskning på takknemlighet. Han kombinerer skarp analyse og eksempler fra hverdagslivet for å gi leseren anledning til å reflektere over takknemlighetens betydning.
Foredrag ved Espen Gamlund, professor i filosofi ved Universitetet i Bergen, har skrevet bøker som «Hva er døden» og «Kunsten å moralisere», og nå sist «Takknemlighetens filosofi». Gamlund er en aktiv formidler av filosofi, og er ofte å høre i NRK P2s Verdibørsen.
Kommentator: Sissel Gran, psykolog, spesialist i klinisk psykologi og parterapi, forfatter av en lang rekke bøker om kjærlighetens emosjonelle grunntema, fast samlivsskribent i VG og essayist i Morgenbladet
Vert: Thomas Sundnes Drønen, dekan og professor ved VID vitenskapelige høgskole.
Er vi for lite takknemlige i dagens overflodssamfunn? Er utakknemlighet så ille som vi kanskje tenker, og som flere viktige tenkere i filosofihistorien har hevdet? Er takknemlighet noe vi poserer med for å vise at vi skjønner at vi er heldige? Alt dette drøfter Gamlund i sin bok… Gamlunds bok er solid. Han lykkes i vise hvor viktig takknemlighet er, og han gir oss en etterlengtet innføring i et helt sentralt fenomen i samfunnet.
– Lars Kolbeinstveit