Tilbake til alle arrangementer

Genteknologi og global matsikkerhet - står Vesten i veien?

Genteknologi kan bli et av de viktigste verktøyene for økt matsikkerhet i det globale sør, men vil vestlig GMO-motstand sette en stopper for utviklingen?

Årets festival byr på en virkelig Wonderful bioteknologiserie. Det er høyst sannsynlig at bioteknologien på et tidspunkt i fremtiden blir den største gamechangeren av alle, i vår teknologisk galloperende tid. Vi inviterte derfor Sigrid Bratlie til å være vår medredaktør til en serie om bioteknologiens kollosale muligheter og utfordringer.

Bioteknologi-serien tar hver kveld plass i Scene 1

Torsdag 30. mai: Det bioteknologiske fremtidsmennesket?

Fredag 31. mai: Livet kan snart designes - hva når bioteknologi møter KI til syntetisk biologi?

Lørdag 1. juni: Genteknologi og global matsikkerhet - står Vesten i veien?

Debatten om genteknologi i matproduksjon er mer aktuell enn noen gang. Nye teknologier som CRISPR brer om seg i høy hastighet og endringer i norsk og europeisk regelverk er på trappene. Temperaturen er høy og de politiske avstandene mellom aktørene er store, særlig i norsk landbruk som i flere tiår har tatt avstand fra genmodifisert mat. Men blir debatten for navlebeskuende? De største mulighetene som genteknologien gir for økt matsikkerhet og bærekraftig omstilling av matsystemene vil være for land i det globale sør. Planter og dyr som bedre motstår smittesykdom og klimaendringer og mat med bedre næringsinnhold er noen av prosjektene under utvikling der. Hvorvidt disse vil lykkes avhenger blant annet av aksepten for teknologien i den vestlige delen av verden. Er vestlig GMO-motstand feilslått moralisme som truer matsikkerheten i det globale sør, eller er det tvert imot en siste skanse mot å gi den globale storindustrien kontrollen over fattige småbønder?

Innledning ved Sigrid Bratlie, seniorrådgiver i Senter for langsiktig politikk (syntetisk biologi), strategisk rådgiver i Kreftforeningen (medisinsk bioteknologi) og prosjektleder i NCE Heidner Biocluster (genteknologi i bioøkonomi og matproduksjon). Sigrid har tidligere jobbet flere år som seniorrådgiver i Bioteknologirådet med faglige og politiske spørsmål knyttet til genteknologi, og hun har sittet i Genteknologiutvalget som leverte en NOU om lovregulering av genteknologi i 2023. I tillegg driver Sigrid mye kunnskapsformidling til allmennheten. Hun er særlig opptatt av hvordan bioteknologi kan bidra til å fremme bærekraftig utvikling og bedre folkehelse, men også hvordan misbruk av teknologien kan medføre store trusler for mennesker og geopolitikk. Målet hennes er å fremme vitenskap som verktøy for bedre politikkutforming. Sigrid er utdannet molekylærbiolog og har en Phd fra Institutt for kreftforskning ved Radiumhospitalet – et arbeid hun ble tildelt Kongens gullmedalje for. Hun fikk også i 2023 Naturviterprisen for sitt arbeid med å spre kunnskap og skape debatt om bioteknologi.

I samtale med -

- Espen Gamlund, professor i filosofi, arbeider hovedsakelig med etikk og moralfilosofi, med spesiell interesse for anvendt eller praktisk etikk, medlem av bioteknologirådet, skrevet bøker som «Takkmenlighetens filosofi» (på årets festival), «Kunsten å moralisere» og «Hva er døden?» (også på årets festival)

- Chr. Anton Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse, arbeider bredt med spørsmål knyttet til økonomi, utvikling og spørsmål knyttet til verdikjeden for jordbruket, bistilling som førsteamanuensis ved NMBU der han er medansvarlig for kurs i globalt jordbruk, bl.a. skrevet bøkene: «Kan jordbruket fø verden?» 3. utg. Univ. Forlaget 2023 og «Gjeld. Hvordan Vesten lurte seg selv». 3. utg 2018.

Moderator er Lena Lindgren, forfatter, kommentator og journalist i Morgenbladet.

Forrige
Forrige
1. juni

Fremtidens kulturjournalistikk?

Neste
Neste
1. juni

Uenighetsbar med Danby! Tema: Kritikk og profesjonell uenighet