Jeg sykemelder meg! Det (p)syke norske arbeidslivet
Nye tall fra SSB og Nav viser at sykefraværet er på sitt høyeste på 15 år, og det er størst økning blant unge og kvinner. Norge har et langt høyere sykefravær enn andre land, med et snitt på 7,1 %, tilsvarende 10,6 millioner tapte dagsverk. I Sverige advarte Patrik Kronqvist, politisk redaktør i Expressen om at Sverige ikke må bli smittet av "den norske syken".
Hvorfor er sykefraværet så høyt? Kan det ha noe med et stadig mer krevende arbeidsliv å gjøre? Eller er det en slapp ukultur i arbeidslivet? Er det for mange slepphendte leger? Det aller meste av sykefraværet dreier seg om sykemeldinger, ikke egenmeldinger, og antallet sykemeldinger øker. Og hvorfor har kvinner et mye høyere dobbelt så høyt sykefravær som menn? Sykefraværet for kvinner var 9 %, mens tallet for menn var 5,4 %. Et paradoks når vi vet at kvinner lever lenger enn menn. Eller kan det tyde på at det dypest sett er en god ting at vi ikke hangler oss på jobb når vi er småsjuke? At det er noe vi kan unne oss i ett av verdens rikeste land…?
Hva betyr det høye sykefraværet for norsk arbeidsliv, produktivitet og konkurranseevne? Hva kan vi gjøre? Bør den norske sykelønnsordningen skrotes?
I panelet:
Patrik Kronqvist, politisk redaktør i Expressen
Ola Kvaløy, dekan og professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Stavanger
Marit Hermansen, sjeflege i NAV
Stian Ellingsen Lobben, fastlege, Stavanger
Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt
Programleder:
Trond Birkedal, daglig leder i Worsøe kommunikasjon og gjesteskribent i Stavanger Aftenblad