Samtale med Thomas Hylland Eriksen om “Syv meninger med livet”.
Det er en lenge forventet anledning når Thomas Hylland Eriksen i en alder av 60 kommer med boka «Syv meninger med livet». Det er på sett og vis en oppfølger til «Storeulvsyndromet: Jakten på lykken i overflodssamfunnet» (2008), når enhver stor tenker fra Sokrates til Monty Python alltid har fundert over forskjellen mellom lykke og mening. Som det står på vaskeseddelen: «I en viss forstand er vi fremdeles like utenfor huleåpningen, eller på torget i Aten, eller under banyantreet, i lotusstilling, foran Gautama Buddhas føtter.
Menneskeheten har gjort enorme fremskritt innen teknologi og vitenskap, men når det gjelder spørsmål om livets mening og det gode samfunn, er vi samtidige med alle mennesker som har levd.» Samtidig er vi kanskje likevel nå kommet dit at den filosofiske pessimisten Peter Wessel Zappfe kan få rett, når vi etter et hundreår hvor verden har fyrt med fossilt brensel er godt inne i den geologiske epoken vi kaller antropocen, hvor den menneskelige sivilisasjonen preger jorden og naturen i en slik grad at vi kan være i ferd med å nå vippepunkt i klimasystemet, altså komme dit, som Zappfe sa, at «en ubebodd klode er ingen ulykke».
Komikerne i Monty Python kom derimot i filmen «Meningen med livet» fram til følgende svar: «Prøv å være snill mot andre og ikke spise for mye fett. Les en god bok innimellom, gå en tur og prøv å leve i fred og harmoni med mennesker fra alle sosiale lag og nasjoner.» Frihetsfilosofen John Stuart Mill hevdet som kjent at det var bedre å være en ulykkelig Sokrates enn en glad gris. Mens psykiateren Victor Frankl brukte oppholdet i konsentrasjonsleir under andre verdenskrig til å finne ut at meningen med livet er å skape mening, og at det kan gjøres på fire overordna måter, hvor av kjærlighet er den ene. Nevrobiologen Lone Frank har på sin side skrevet at «Kanskje skal man se behovet for mening som en liten mental app som evolusjonen har installert for å få oss til å vise påfuglfjærene» - and get on with it, for å si det slik.
Thomas Hylland Eriksen i samtale med Jan Inge Reilstad, festivalsjef filosofi- og vitenskapsfestivalen Wonderful World.