Folkeopplysningens hemmeligheter – med Andreas Wahl

Hvordan får folk flest fatt i den beste og viktigste kunnskapen og visdommen, som ellers bare fins langt innerst i gangene på universiteter og dypt inne i tykke bøker på svære bibliotek, eller i vanskelig tilgjengelige tidsskrift og nisjeaviser?

Hvilke formidlingsarenaer fins faktisk, for det som foregår i forskningsfronten av filosofi og vitenskap? Tar de brede avisene ansvar? Og hva gjør skjermene og de sosiale mediene med muligheten for å formidle det som er viktig for individ og samfunn, for bærekraft og livskvalitet?

Vi har invitert Norges viktigste vitenskapsformidler det siste tiåret, Andreas Wahl, til å holde den nye filosofi- og vitenskapsfestivalens åpningsforedrag, om sine erfaringer med å drive folkeopplysning, bl.a. gjennom programmet «Folkeopplysningen» på Nrk, ennå vår viktigste mediekanal, med et særskilt viktig samfunnsoppdrag på vegne av opplyst forståelse hos folk flest. Wahl forteller om erfaringer og fallgruver med å popularisere vitenskap og vitenskapelige oppdagelser. Det handler om å finne balansen mellom det å formidle hardcore etablerte vitenskapelige fakta, og samtidig engasjere seg på vegne av folk flests mulighet og rettighet til å forstå og betvile det til enhver tid bestående faktaregimet.

Foredrag ved Andreas Wahl, fysiker og landets mest kjente vitenskapsformidler og programleder. Andreas har risikert livet for vitenskapen i «Med livet som innsats» (NRK), forsøkt å opplyse folket gjennom «Folkeopplysningen» (NRK), skrevet fire populærvitenskapelige bøker, to læreverk i naturfag, ja, og vunnet norgesmesterskapet i morellsteinspytting fire ganger. I tillegg har Andreas funnet opp Julekula, som lyser opp når du blåser på den, han produserer Vitenkalenderen for tusenvis av nysgjerrige familier hvert år, og turnerer landet med sine vitenshow.

Kommentator er Knut Olav Åmås, er kjent som en sterk forsvarer av ytringsfriheten. Fra 2006 til 2013 var han kultur- og debattredaktør i Aftenposten. Han har siden 2014 vært direktør i Stiftelsen Fritt Ord. Han er også styreleder for Foreningen Store norske leksikon. I 2015-2017 ledet Åmås Mediemangfoldsutvalget om en ny statlig mediepolitikk. Han har skrevet eller redigert en rekke bøker innen filosofi, idéhistorie, kjønnsforskning og samfunnsspørsmål. Tidligere statssekretær i Kulturdepartementet.

Vert er Turid Borgen, dekan samfunnsvitenskapelig fakultet ved UiS

Forrige
Forrige

Kunstig intelligens, ChatGPT og tekstens fremtid

Neste
Neste

Samtale med Ewa Sapiezynska om “Jeg er ikke polakken din”.