Demenssykdommenses ABC - et lynkurs i hjernehelse

Et av de største spørsmålene for en framtid hvor menneskene sannsynligvis skal eller kan leve lenger, er: Kan demens forebygges?

Eller sagt på en annen måte: Hjelper det å løse kryssord? Her får du den aller siste kunnskapen om hjernehelse - hva du kan gjøre for å holde hjernen sunn, om hjernetrim og hjerneføde. Du vil også få de nyeste, gode grepene for hvordan man kan leve best mulig med demenssykdom.

Wonderful World har invitert SESAM – Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og aldring, til et samarbeid om temaet aldring, helse og demens. Det blir flere arrangement under festivalen; samtale, debatt, foredrag foruten en presentasjon av PROTECTNorge, en nettbasert studie med friske eldre 50+, som bidrar hjemmefra til kunnskap om hvordan hjernen eldes og hvordan demens kan forebygges. Det vli bli mulighet for å melde seg på dette forskningsprosjektet under festivalen.

Det er senterleder ved SESAM – Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og aldring, Ingelin Testad, som gir dette innledende foredraget om «Demenssykdommenes ABC - et lunkurs i hjernehelse». Ingelin Testad er også redaktør og medforfatter av boken «Aldring. Nye forutsetninger i en ny tid» som utgis våren 2023. Hun er utdannet psykiatrisk sykepleier, med fagutvikling og forskning innen alderspsykiatri, helsefag og demens som hun har høstet stor anerkjennelse for, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Hun leder bl.a en stor EU-studie; SHAPE, hvor personer med demens får nettbasert undervisning hjemme om hvordan leve best mulig med demens. Hun leder også PROTECTNorge.

SESAM ble opprettet i 2010 for å styrke samhandling, forskning og fagutvikling, nettverksbygging og undervisning innen fagfeltet eldremedisin. Kompetansesenteret har ansvar for å stimulere til og koordinere forskning og fagutvikling, og gi råd og faglig støtte for på den måten å bidra til å spre ny kunnskap i hele regionen. Forsknings- og utviklingsarbeidet ved SESAM er konsentrert om 3 hovedområder; behandling, omsorg og digitalisering. SESAM ønsker å bidra til innovasjon innen bruk av teknologiske løsninger i arbeidet for å bedre eldres helse, mestring og livskvalitet. Dette gjøres i samarbeid med både brukere, forskere, helsetjenester og næringsliv. Brukerperspektivet står sentralt i arbeidet ved SESAM og WiseAge er SESAMs plattform for brukermedvirkning og samfunnsengasjement. I WiseAge inviteres personer over 60 år til å dele av sin erfaring og kunnskap for å bringe forskningen videre. WiseAge skal være et møtested for dialog mellom brukere, samfunnsaktører og næringsliv, helsepersonell og forskere.

Vert er Tora Aasland, sosiolog og politiker, tidligere statsråd Kunnskapsdept., tok i fjor doktorgraden som en av de eldste noen gang i en alder av 79 år (!)

Forrige
Forrige

Kvinner i filosofien

Neste
Neste

Kunstig intelligens, ChatGPT og tekstens fremtid