Kunstig intelligens, ChatGPT og tekstens fremtid
Chatboten ChatGPT som ble lansert på tampen av fjoråret er den viktigste teknologiske nyvinning på svært lenge. Den satte en helt ny standard for kunstig intelligens.
Det nye er tekstforståelsen og den sofistikerte behandlingen av alle typer spørsmål. Chatboten responderer tilsynelatende intelligent og produserer overraskende gode, meningsfylte tekster i alle sjangre. Allerede nå skriver den tekster som ville gitt gode karakterer helt opp på masternivå. Hva vil vi se om få år, med den eksponentielle veksten i datakraft? Shoshana Zuboff, forfatter av bestselgeren Overvåkningskapitalisme, sier: «Når jeg leser om chatboten, føler jeg liksom at jeg har vinterfrakken på og går i stormen. Jeg lukker den øverste knappen og trekker hetten lengre ned for å beskytte meg mot det som kommer.»
Det er åpenbart at denne teknologien vil få store konsekvenser for alle som jobber med og av tekstproduksjon. Å skrive er å tenke. Hva betyr det hvis vi nå i større grad ber chatboten om å produsere tekster for oss? Og hva hvis vi ikke klarer å gjennomskue premissene, faktagrunnlaget og slutningene, og simpelthen godtar konklusjonene den trekker? Vil ikke dette bety at vi outsourcer menneskets adelsmerke – tenkning og refleksjon - til en maskin? Hvilke muligheter gir dette - og hvilke farer?
Vi har satt sammen et panel som diskuterer hva kunstig intelligens vil betyr for samfunnet og for alle som lever av å skrive.
Tom Ryen er instituttleder ved Institutt for data- og elektroteknologi ved Universitetet i Stavanger. Han var aktiv i etableringen av Stavanger AI Lab, som er en virtuell lab ved UiS med fokus på forskning, innovasjon og utdanning innen kunstig intelligens. I 2019-2022 var han styremedlem i NORA (Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium).
Heidrun Åm er førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Hennes forskning fokuserer blant annet på teknologi og samfunnsendring, spesielt styring av nye teknologier. Hun har gitt interessante bidrag til samfunnsdebatten omkring dette.
Marita Skjuve er forsker ved SINTEF Digital, avdeling for Sustainable Communication Technologies. Hun har vært svært aktiv i forskning og formidling omkring chatboter og vår menneskelig interaksjon med dem.
Ordstyrer er Lena Lindgren, forfatter, journalist / kommentator i Morgenbladet.