Inhabilitetens økonomi & norske politikere
Gjennom å saumfare privatøkonomiske disposisjoner til politikere og deres ektefeller har journalister avslørt alvorlige habilitetsproblemer. Dette har vært viktig. Men er det her de store pengene ligger? Det er vel få som tror at Erna og Anniken har klart å berike seg på sensitiv politisk informasjon?
De store pengene ligger sannsynligvis et annet sted. For det er politikernes politiske handlinger som flytter ressurser, ikke ektefellenes aksjehandel. Det er i møte med lobbyister og andre politiske influensere at politikere virkelig kan skape muligheter for seg og sine. Kanskje er lobbyisten en fremtidig arbeidsgiver? Kanskje kommer det andre muligheter for gjengjeldelse og gaveutveksling?
En stadig større og rikere stat - kombinert med en hyperaktiv næringspolitikk - gjør fristelsene og mulighetene for egeninteressert politikk større. Men i Norge er det meget liten interesse for å ta tak i disse utfordringene.
Hvorfor gjør ikke Norge som andre land vi liker å sammenligne oss med: Innfører et lobbyregister, hvor vesentlig interaksjon mellom politikere og næringsinteresser blir loggført og offentliggjort. Hvorfor møter dette motstand fra de fleste partier? Underforstått: Hva gjør vi for å gjenopprette tilliten til politikerne, hvis politikerne ikke selv tar et tak for å gjenskape den?
Deltakere:
Morten Kinander, leder institutt for rettsvitenskap og styring BI samt leder av Senter for finansregulering BI, filosof, finansadvokat og samfunnsdebattant
Einar Lie, samfunnsøkonom og professor historie ved UiO, forsket og skrevet om nyere norsk økonomisk historie
Ola Kvaløy, professor samfunnsøkonomi og dekan ved Handelshøgskolen UiS
Sissel Knutsen Hegdal, advokat og påtroppende ordfører for Høyre i Stavanger
Ordstyrer: Brita Strand Rangnes, førstelektor ved Universitetet i Stavanger